Na prednášky o bezpečnosti na cestách chodia žiaci aj seniori

30.04.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 30. apríla (TASR) - Bezpečnosť na cestách je už tradičnou témou pravidelných preventívnych akcií, ktoré na území Vranovského okresu organizuje Policajný zbor SR. Prednášky o dopravných predpisoch a praktické ukážky správnych či nevhodných návykov účastníkov cestnej premávky sú určené pre školákov, ale aj dôchodcov.
Pavol Džuka z Okresného riaditeľstva Policajného zboru vo Vranove nad Topľou TASR informoval, že prednášky či besedy zamerané na bezpečnosť cestnej premávky organizujú pre verejnosť minimálne raz mesačne. Najčastejšie sú určené pre žiakov základných škôl (ZŠ) okresu, no niekoľkoročnú tradíciu majú aj stretnutia so seniormi. Dodal, že od začiatku tohto roka oboznámili policajti s potrebným správaním chodcov či cyklistov na cestách napríklad školákov v obciach Vyšný Žipov, Továrne, Bystré, Slovenská Kajňa, Sečovská Polianka či žiakov dvoch vranovských a jednej hanušovskej ZŠ.
Polícia zorganizovala v uplynulom období niekoľkokrát prednášky aj pre starších obyvateľov Vranovského okresu v obci Nižný Hrušov po skončení bohoslužby v priestoroch miestneho kostola. Podľa Džuku ide asi o trojročnú tradíciu. Dôchodcovia tak získajú okrem potrebných informácií aj reflexné prvky, ktorých nosenie pomáha predchádzať nehodovosti.
S tematikou bezpečnosti na cestách sa začali v uplynulých týždňoch intenzívnejšie zoznamovať aj žiaci 1. až 5. ročníka Spojenej školy internátnej vo Vranove nad Topľou v rámci jednej z aktivít projektu s názvom Alternatíva pre špeciálnu školu. Základné poznatky o cestnej premávke nadobúdajú deti s mentálnym postihnutím počas niektorých hodín telesnej výchovy a viachodinového projektového vyučovania.
Z prostriedkov projektu plánuje škola onedlho zakúpiť prenosné dopravné ihrisko, kolobežky, korčule, bicykle či trojkolky. \"Prostredníctvom nich budeme simulovať rôzne situácie v doprave,\" vysvetlila pre TASR Linda Dobošová zo SŠI.
Dodala, že v nasledujúcom školskom roku, keď by mala byť dopravná výchova pevnou súčasťou inovovaných, časovo tematických plánov školy, zároveň zorganizujú podujatie s názvom Deň bez dopravnej nehody. Teoretické a praktické znalosti školákov preveria počas dňa 15-otázkovým kvízom, ako aj jazdami zručnosti.
 

Vyberte región